Algemeen

Een zomer met nieuw perspectief

Een zomer met nieuw perspectief
In deze bestuursrapportage presenteren we de voortgang op de doelen die we in onze Begroting 2021 hebben gesteld. Een begroting die met de naam "Dezelfde scherpe koers, een nieuwe blik" werd opgesteld in een jaar dat vooral werd gedomineerd door de coronacrisis en alle bijbehorende maatregelen. Dat in 2021 deze crisis nog niet direct opgelost zou zijn, was met het opstellen van de begroting wel duidelijk. Maar de nieuwe, nog zwaardere, lockdownmaatregelen die gemoeid gingen met de tweede- en derde golf van eind 2020 tot het voorjaar van 2021, waren in dit licht niet voorzien en wellicht voor iedereen nog langer en moeilijker dan daarvoor. Nu de inentingen goed op gang zijn gekomen, lopen de ziekenhuisopnamen gelukkig in rap tempo terug en opent de maatschappij zich ook steeds meer. Dit geeft veel perspectief voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties om fysieke ontmoetingen weer mogelijk te maken, bedrijvigheid te hervatten en het "normale" leven weer steeds meer op te pakken.

Veel ontmoetingen, zoals (gemeentelijke) stadsgesprekken, maar ook sommige evenementen, hebben afgelopen tijd met de nodige aanpassingen digitaal kunnen plaatsvinden. Maar gelukkig kunnen deze bijeenkomsten nu ook steeds meer fysiek worden hervat, zoals de uitgestelde activiteiten in het kader van 800 jaar Dordrecht en het internationale Smart City Next event wat in de tweede helft van dit jaar wordt georganiseerd. Om de schade van de coronacrisis te beperken en de basisinfrastructuur in de culturele en de evenementenbranche in stand te houden, faciliteren we organisatoren om evenementen en activiteiten in een andere vorm te organiseren, waarbij aan de (huidige) coronamaatregelen wordt voldaan. Een voorbeeld hiervan zijn de "Dordtse Feesten" (www.dordtsefeesten.nl), die deze zomer worden georganiseerd en waarmee we de muzikale zon na de crisis weer kunnen laten schijnen voor onze inwoners en organisaties.

We zien ook dat veel - meer dan 80% - van de activiteiten die we in de begroting voor dit jaar hebben gepland, ondanks de lange coronamaatregelen op koers lopen. Dit zijn positieve signalen. De afwijkingen zoals ze in deze Bestuursrapportage per programma te lezen zijn, hebben vaak diverse redenen. Soms speelt de duur van de coronamaatregelen nog een rol, zo ontstaat een vertraging van aansluitingen van huizen op het warmtenet en is aan het voornemen van mantelzorgvakanties op een andere (deels digitale) manier invulling gegeven. Maar soms ontstaan afwijkingen ook door externe omstandigheden, zoals de uitgestelde nieuwe wet inburgering naar 1 januari 2022 in plaats van dit jaar.

Door hard te werken, vanuit de stad en de gemeente, zien we dat veel zaken goed verlopen. We hebben een stevig fundament gelegd voor de stad die we tegen 2030 willen zijn en zien daarvan inmiddels de eerste resultaten. Zo is de bouwproductie op stoom gekomen (rond de 1.500 woningen van de 4.000 zijn opgeleverd) en is het de verwachting om in de tweede helft van 2023 alle 4.000 woningen - één van de belangrijke doelstellingen uit deze coalitieperiode - op te leveren. Belangrijk is daarbij dat de raad in december 2020 de bestemmingsplannen Amstelwijck en Gezondheidspark heeft vastgesteld, evenals de ontwikkelvisie Spoorzone. Daarmee is een wervend kader ontstaan dat als leidraad dient voor de gebiedsontwikkeling voor de komende jaren. De Spoorzone is tevens één van de programma's waarvoor we middelen uit de reserve Agenda Dordrecht 2030 wil inzetten. De raad heeft een voorstel gekregen voor een aantal reserves waarmee de opbrengsten van de verkoop van de Eneco-aandelen de komende jaren kunnen worden ingezet voor onze langetermijnstrategie; de Agenda Dordrecht 2030.

Door de crisis is er daarnaast meer focus gekomen op het behouden, ondersteunen en faciliteren van bestaande banen en bedrijven. Daarnaast blijven we inzetten op meer banen en goed onderwijs, dit is cruciaal voor onze groeiambitie. Via verschillende activiteiten, zoals leerwerktrajecten, brengen we vraag en aanbod op de arbeidsmarkt samen. Investeren in goed en passend onderwijs blijft extreem belangrijk. We stimuleren en promoten technisch onderwijs, pakken laaggeletterdheid aan en helpen jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt aan duurzaam werk. Daarnaast zijn ook de sociale voorzieningen van Dordrecht de komende jaren extra belangrijk. Daarom is het goed te weten dat de planning van de doorontwikkeling van het sociaal wijkteam en de wijkontmoetingsplekken lopen zoals verwacht. En dat we voortbouwen op de goed werkende aanpakken voor aandachtshuishoudens en kwetsbare jongeren.

Deze pagina is gebouwd op 07/01/2021 15:41:08 met de export van 07/01/2021 15:33:21