Doelstelling 1: Tegengaan van overlast. Problemen als woonoverlast, jeugdoverlast, overlast van personen met verward gedrag, aandachthuishoudens wapenbezit en drank- en drugsoverlast veroorzaken druk op de sociale kwaliteit in de woonomgeving. Bewoners en professionals werken samen om de overlast te beperken. We bevorderen daartoe de sociale samenhang in de wijken. Een kleine groep Dordtse inwoners heeft ernstige problemen op meerdere leefgebieden, die veelal zowel de zorg als aan veiligheid raken. Vroegtijdig ingrijpen en samenwerking op het snijvlak van zorg en veiligheid vergroot de kans op verbetering. De aanpak aandachthuishoudens en de inzet van de sociaal pontonnier, de gemeentelijke interventiespecialist en de re-integratie officier dragen hieraan bij.
We continueren de integrale overlastaanpak in de openbare ruimte.
Wat doen we in 2021? De Lijnbaan, Vogelbuurt en het Kasperspad blijven aandachtsgebieden. Indien noodzakelijk worden er andere buurten met concentratie van problemen aan toegevoegd. We zetten in op vroegsignalering van problemen en snelle interventies. We continueren de integrale ketenaanpak. De inzet van zowel de kerngroep en het interventieteam wordt daardoor op het huidige niveau gehandhaafd. Voor het delen van de gegevens wordt een nieuw lokaal convenant opgesteld met de partners.
We versterken de aanpak van woonoverlast.
Wat doen we in 2021? De problematiek van woonoverlast is complex en neemt toe en daarmee ook de inzet en de rol van de overheid. Zorgpunt is de toename van woonoverlast door verwarde, zorgmijdende personen en de beperkte invloed die we hierop hebben. We werken met een nieuw regionaal convenant voor gegevensdeling. In het uiterste geval dwingen we het stoppen van overlast en het accepteren van zorg via een gedragsaanwijzing af. Instrumenten die we in kunnen zetten zijn een last onder dwangsom, een tijdelijk huisverbod of een woningsluiting.
We pakken drugsoverlast aan.
Wat doen we in 2021? Samen met onze partners en bewoners blijven we de drugsoverlast, met name rond scholen en winkelcentra, stevig aanpakken. We voeren structureel overleg met coffeeshophouders. De politie en handhaving voeren (onaangekondigde) controles uit, incidenteel vergezeld door de belastingdienst. Om straathandel in drugs aan te pakken legt de burgemeester, in aanvulling op het strafrecht, aan dealers een bestuurlijke last onder dwangsom op.
We zetten cameratoezicht flexibel in.
Wat doen we in 2021? Als daar aanleiding toe is, zet de burgemeester voor een bepaalde periode in een aangewezen gebied, cameratoezicht in om overlast en criminaliteit tegen te gaan. In afstemming met de politie wordt cameratoezicht ingezet bij maatschappelijk onrust, demonstraties, de jaarwisseling of andere situaties.
We zoeken oplossingen voor verkeersoverlast.
Wat doen we in 2021? In aanvulling op de top 20 verkeersonveilige wegen en de aanpak daarvan (zie programma Bouwend en Bereikbaar Dordrecht) onderzoeken we hoe we de snelheidsovertredingen in de wijken kunnen beperken. We zetten in op aanvullende mogelijkheden om de snelheid op wijkwegen omlaag te krijgen (onder andere 30 km zones en naleving verkeersregels middels gedragsbeïnvloeding/nudging). We maken doorlopend afspraken met de politie over handhaving van verkeersregels op hotspots.
We pakken het wapenbezit aan.
Wat doen we in 2021? Er zijn grote zorgen over de bewapening van jongeren in Dordrecht. De huidige tendens binnen de gemeente Dordrecht is dat ook potentiële slachtoffers zich aan het bewapenen zijn om zich in het geval van een voorval te kunnen 'verdedigen'. De gemeente zet met diverse partners zoals de politie, Openbaar Ministerie en jongerenwerk, een mix van preventieve en repressieve maatregelen in om het wapenbezit en -gebruik - met name onder jongeren - terug te dringen. Tijdelijke inzet van preventief fouilleren in een veiligheidsrisicogebied is één van de maatregelen.
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2021 15:41:08 met de export van 07/01/2021 15:33:21