Doelstelling 2: Bestrijden van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit.
Doelstelling 2: Bestrijden van de georganiseerde ondermijnende criminaliteit. De strijd tegen ondermijnende criminaliteit blijft de komende jaren internationaal, landelijk, regionaal en lokaal een speerpunt. Het nieuwe landelijke Multidisciplinair Interventieteam (MIT) groeit de komende jaren uit tot een team van enkele honderden extra specialisten om de aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit te versterken. Samen met de versterkingsgelden, die het Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC) heeft gekregen uit het landelijke ondermijningsfonds, wordt in de regio Rotterdam extra ingezet op de strijd tegen ondermijning. De brede aandacht voor ondermijning en de actiegerichte houding van verschillende ketenpartners moeten we vast zien te houden om greep te krijgen op deze vorm van ondermijnende criminaliteit die de maatschappij ontwricht.
We versterken een eerlijk ondernemersklimaat door het uitvoeren van integrale controles.
Wat doen we in 2021? In 2021 zetten we de inzet van integrale controles van bedrijven (zoals horeca en detailhandel) voort. Daarnaast worden deze controles uitgebreid naar de bedrijventerreinen en het havengebied (inzet op risicobranches). De burgemeester zal, als de omstandigheden daartoe aanleiding geven, gebruik maken van zijn bevoegdheid om branches, gebieden of objecten vergunningplichtig te maken ter bestrijding van een onveilig, niet leefbaar en malafide ondernemersklimaat (art. 2:41 APV).
Toelichting beleidsafwijking De maatregelen met het oog op het indammen van het coronavirus hebben tot gevolg gehad dat er in 2021 nog geen integrale controles hebben plaatsgevonden. Wel zijn er al gesprekken gevoerd over een doorstart wanneer de maatregelen worden afgeschaald.
We pakken criminele families aan.
Wat doen we in 2021? Crimineel gedrag gaat binnen families soms van generatie op generatie over. Dergelijke criminele familieverbanden kunnen ook een rol spelen in de georganiseerde criminaliteit. Wanneer blijkt dat er binnen Dordtse families sprake is van crimineel gedrag dat van generatie op generatie wordt overgedragen, wordt gewerkt met een familiegerichte aanpak.
We pakken mensenhandel en illegale prostitutie aan.
Wat doen we in 2021? We continueren het bestuurlijk toezicht op vergunde en onvergunde seksbedrijven en inrichtingen. We hebben oog voor alle verschijningsvormen van mensenhandel en verkennen daarin de eventuele mogelijkheden van bestuurlijk optreden (in regionaal verband). Daarnaast gaan we door met het intensiveren van de signalerende functie van het lokaal bestuur over de volle breedte. In 2021 wordt een besluit genomen over het regionaal organiseren van de zorgcoördinatie voor slachtoffers van mensenhandel.
We continueren de integrale aanpak hennepteelt.
Wat doen we in 2021? Hennepkwekerijen worden strafrechtelijk geruimd en na ontmanteling worden bestuurlijke maatregelen getroffen. Inwoners lichten we voor over gevaren van illegale hennepkwekerijen en het herkennen van signalen van illegale hennepteelt.
We weigeren of trekken vergunningen, aanbestedingen en subsidies in als deze worden misbruikt voor het plegen van(ondermijnende) criminaliteit.
Wat doen we in 2021? We maken gebruik van de mogelijkheden die de Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) biedt om te voorkomen dat de overheid criminaliteit faciliteert.
Deze pagina is gebouwd op 07/01/2021 15:41:08 met de export van 07/01/2021 15:33:21