Inleiding
Gemeentefinanciën is een onderwerp dat op dit moment, ook landelijk, veel aandacht krijgt. Naast eerder gesignaleerde ontwikkelingen die hierop een grote impact hebben, zoals de decentralisatie van het sociaal domein en de ontwikkeling van het gemeentefonds (onder andere nieuwe verdeelmodellen en opschalingskorting), is hier de coronapandemie bij gekomen. Het Rijk heeft de nadelige effecten van het laatste tot op heden volledig gecompenseerd, maar het is onzeker hoe deze effecten zich zullen ontwikkelen en welke compensatie het Rijk hiervoor blijft bieden. Deze ontwikkelingen raken het huishoudboekje van de gemeenten en geven een toename van onzekerheid richting de toekomst.
Ook Dordrecht moet de zeilen steeds scherper en creatiever bijzetten om tot een structureel sluitende begroting te komen. Dordrecht zit echter in de unieke situatie dat we, mede door de verkoop van Eneco, een enorm goede vermogenspositie hebben. De netto schuld (schulden minus kasgeld) is nagenoeg nul en daarmee is ook de rentelast in de exploitatie lager dan ooit. Het vervallen dividend is gecompenseerd en we verwachten ook na de zomer weer een sluitende begroting te kunnen presenteren zonder extra lastenverzwaring voor onze inwoners. We gaan er daarbij vanuit dat het Rijk de gemeenten de hand zal reiken en een aantal financiële knelpunten zal oplossen bij de komende circulaires. Blijft die hulp achter dan zullen we dekkingsmaatregelen inzetten om tot een sluitende begroting te komen.
De rioolheffing 2022 kan op basis van een nog vast te stellen GRP zelfs weer zonder de eerder afgesproken extra verhoging van 4% per jaar. Tegelijkertijd moeten we alert zijn en zien we de lasten oplopen. Ook zal de rentelast oplopen als de marktrente stijgt en we nieuwe leningen moeten aantrekken voor de uitvoering van Agenda2030 (vanuit de gevormde bestemmingsreserves). Om deze oplopende lasten op te kunnen vangen voeren we de groeistrategie uit. Meer inwoners en bedrijven zal direct en indirect leiden tot meer draagkracht en verdienvermogen in de stad. We liggen op koers, maar zijn niet de enige gemeente die groeit.
Om meer grip te houden op de financiën in deze onzekere tijden werken we aan een dashboard waarin we de financiële indicatoren verrijken. We kunnen gezien het weerstandsvermogen wat meer risico nemen en dit biedt ook incidentele ruimte voor de volgende bestuursperiode. Tegelijkertijd zullen we het structurele evenwicht en de lange termijn goed moeten bewaken.
In onderstaand overzicht treft u de meerjarige doelstellingen van dit programma aan en daarbij een voortgangsoverzicht van de bijbehorende activiteiten voor 2021. In lijn met de functie van de bestuursrapportage wordt de voortgang hierbij slechts toegelicht in het geval er sprake is van een afwijking (geel uitroepteken) of bijstelling (rood kruis).